Osa 2/3: Kohti omaa yritystä

Upeita haasteita ja kokemuksia väitöskeväänä

Väitöstä maaliskuussa 1998 seuranneena keväänä jatkoin töitä Helsingin kauppakorkeakoulussa. Pääsin heti upean haasteen ja kokemuksen pariin. Ne muutamat vuodet, kun kansainvälistä henkilöstöjohtamista (International Human Resource Management, IHRM; tuohon aikaan kirjainyhdistelmä tarkoitti jokseenkin yksinomaan pitkiä ulkomaankomennuksia) oli koululla opetettu, sitä oli käynyt luennoimassa Australiasta saakka Denice Welch, väitöskirjaohjaajani. Väiteltyäni hän totesi oman tehtävänsä suoritetuksi — koululla oli nyt oma osaaja kurssin vetäjäksi. Oli kerrassaan hienoa päästä jakamaan itselle kertynyttä osaamista innostuneena eteenpäin! Toisena merkittävänä työsarkana olivat EU-tasoiset projektitehtävät, jotka antoivat niin ikään paljon arvokkaita kokemuksia ja taitoja.

Missä voisin tehdä mielestäni tärkeää työtä, minulle tärkeällä tavalla?

Samaan aikaan kävin kiivasta ja tuskaistakin pohdintaa siitä, mikä on seuraava askeleeni työelämässä. Toisin kuin tätä kirjoittaessani, vaihtoehdot olivat alallani paljon mustavalkoisemmat. Tohtorit valitsivat joko akateemisen uran, joka minulle näyttäytyi käsittämättömiä tuntimääriä vaativalta artikkelihionnalta, ilman muuta selkeää päämäärää kuin position lunastus yliopistomaailmasta. Tai sitten väitelleet siirtyivät yritysmaailman palvelukseen. Toki jo silloin marginaalinen osa tohtorintutkinnon suorittaneista oli lähtenyt opintoihin yrityksen palveluksesta ja palasi korporaatiomaailmaan. Itse koin asettuvani harmaaseen välimaastoon. Ei kiitos akateemiselle uralle, mutta ei kiitos myöskään ”selkeästi” yritysmaailmalle. Missä voisin tehdä mielestäni tärkeää työtä ja myös arvojeni mukaisella tavalla?

Kauppakorkean LTT-tutkimus Oy vastasi toiveisiini

Väitöskevään päätteeksi löysin paikkani LTT-Tutkimuksesta, Helsingin kauppakorkeakoulun tytäryrityksestä. Siellä tehtiin akateemisen tutkimuksen periaattein yrityksiä ja niitä sekä myös muita yhteiskunnan toimijoita palvelevia ja yhdistäviä tutkimusprojekteja. Mahtavaa! Pääsin luomaan, vastaamaan ja toteuttamaan projekteja tutkimuspäällikön roolissa. Kerrytin tietoa uusista aihealueista Hornet-vastakaupoista aina osaamisen johtamiseen yrityksissä (jotakin lukijaa voi hymyilyttää, mutta vuonna 1998 competence management oli varsin uusi kiinnostuksen kohde). Sain kokemusta rekrytoinnista ja esimiehenä toimimisesta. Siinä ohessa jatkoin IHRM:n opettamista Suomessa ja ulkomailla.

Kohti omaehtoisempaa kalenterihallintaa

LTT:stä jättäydyin pois kahden äitiysloman jälkeen. Päivätyöstä ”keikkatöihin” ja omien projektien pariin siirtyminen mahdollisti minulle ensisijaisen tärkeitä asioita. Pystyin antamaan perheelle joustavasti aikaani ja jatkamaan arjen vetovastuuta lapsiperheen elämästä. Pystyin tekemään töitä, missä koin olevani hyödyllisimmilläni ja eritoten: tuottamaan parasta mahdollista työjälkeä.

Opetin henkilöstöjohtamisen kursseja eri korkeakouluissa ja tein osa-aikaisia viranhoitoja, kävin puhumassa sekä seminaareissa että yritysten koulutuksissa. Lisäksi suunnittelin ja toteutin tutkimusprojekteja yrityksille. Vuodesta 2001 lähtien uutena työsarkana oli luomani IHRM-klubi, jonka toiminta konkreettisesti käynnistyi tammikuussa 2002. Tein myös puhtaasti akateemista tutkimusta ja pätevöidyin siinä määrin, että sain vuonna 2004 dosentuurin Helsingin kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan aineessa.

KPMG-konsulttikokemus sinetöi yrittäjäksi ryhtymisen

Vuonna 2007 harkittuani pitkään konsulttiyritys KPMG:n työtarjousta, lähdin sen palvelukseen. Tuntui hienolta olla tauon jälkeen selkeästi osa arvostettua ja hyvähenkistä työyhteisöä.

Heti ensimmäisenä työpäivänä sain soiton pitkäaikaisen yritysyhteistyökumppanini edustajalta. Heillä oli ollut kauan vireillä hyväksymistä vailla projekti uuden työnantajani kanssa: ”Nyt kun sinä olet siellä, lähdetään liikkeelle, laitetaan uusiksi [tämän globaalisti toimivan] yrityksen ulkomaankomennusarkkitehtuuri ja kaikki liitännäiset”. Olipa mieletön alku! Sitä projektia tehdessäni kohtasin ja tajusin kirkkaasti akateemisen maailman, konsulttimaailman ja omien arvojeni mukaisten toimintamallien eroavaisuudet.

Minun tehtäväni IHRM/Global Mobility -kentällä

Olen kiitollinen KPMG-ajasta. Sen myötä ymmärsin paremmin oman erityisosaamiseni ja sen kaupallisen arvon. Hahmotin selkeämmin, miten voin osaltani ja tavallani auttaa ulkomaankomennusten parissa työskenteleviä ammattilaisia ja heidän asiakkaitaan, esimiehiä ja erityyppisillä sopimuksilla ulkomaantyötehtäviin lähteviä ja saapuvia työntekijöitä. Kokemuksen jälkeen olin valmis ryhtymään päätoimiseksi yrittäjäksi. Yritykseni ydintoimintaa ovat erilaiset koulutukselliset verkostot kansainvälisen ja globaalin henkilöstöjohtamisen alueella: IHRM-klubi, IHRM-akatemia ja IHRM-foorumi. Niistä vanhin on IHRM-klubi, jonka tarinan haluan jakaa seuraavassa artikkelissa.